Education in Pakistan MCQs

Pakistan | Pakistan Affairs | Economy | MCQs

Education in Pakistan → MCQs

Education in Pakistan, Literacy Rate, Educational Management and Planning key facts Multiple Choice Questions (MCQs). Before attempting these MCQs read Education in Pakistan.

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

1. At independence the literacy rate in Pakistan was
(A) 10%
(B) 15%
(C) 20%
(D) 25%

2. At independence there was/were __________ university/universities in Pakistan.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

3. At present, what is the literacy rate in Pakistan?
(A) 56%
(B) 59%
(C) 62%
(D) 65%

4. The highest literacy rate of females in Pakistan is in the province of
(A) Punjab
(B) Sindh
(C) KPK
(D) Balochistan

5. The highest literacy rate is in the __________ district.
(A) Islamabad
(B) Abottabad
(C) Jhelum
(D) Lahore

6. The lowest literacy rate is in the __________ district.
(A) Kohlu
(B) Gwadar
(C) Jhal Magsi
(D) Dera Bugti

7. One of the targets of Vision-2025 is to increase the literacy rate to __________ by 2025.
(A) 85%
(B) 90%
(C) 95%
(D) 100%

8. The current public expenditure by the Federal Government on Education is __________ of the GDP.
(A) 1.8%
(B) 2.0%
(C) 2.2%
(D) 2.4%

9. The Education vision-2025 was aimed at increasing public expenditure by the Federal Government to __________ of GDP by 2018.
(A) 3.0%
(B) 3.5%
(C) 4.0%
(D) 4.5%

10. Who is the current chairman of Higher Education Commission (HEC)?
(A) Dr. Tariq Banuri
(B) Dr. Shamshad Akhtar
(C) Dr. Javaid Laghari
(D) Dr. Ismaeel Butt

ANSWERS: EDUCATION IN PAKISTAN MCQS 

  1. B
  2. A
  3. C
  4. A
  5. A
  6. D
  7. B
  8. D
  9. C
  10. A

Pakistan | FPSC | CSS | NTS | Federal Board | MCQsUrdu