Sociology MCQs | Quiz, Multiple Choice Questions FPSC, NTS Test

General Knowledge | Current AffairsScience | Education | MathematicsPhysics | Chemistry | Biology | Computer | Economics | Finance | History | US History

SOCIOLOGY MCQS | QUIZ, MULTIPLE CHOICE QUESTION (MCQ) TEST

Sociology Notes → Sociology Multiple Choice Questions (MCQs) Test Page-1. Sociology MCQs for FPSC, NTS test (preparation material). The following Sociology quizzes are from the topics like, why sociability is necessary to man, manifestations of sociability of man, culture, society, social interaction, social control, socio-cultural change, social institutions, sociological theory, sociological research and related theory.

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

1. Sociological perspective means
(A) Understanding human behavior in broader context of society
(B) Understanding human behavior in narrower context of society
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these

2. Social Location is the group membership that people have because of their
(A) Status in society
(B) Location in history and society
(C) Location in a town
(D) None of these

3. Which of the following shape our ideas more than the other
(A) Hereditary traits
(B) Social groups interaction
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these

4. Sociology is a
(A) Social science
(B) Natural science
(C) Behavioral science
(D) None of these

5. Which of the followings are included in primary goals of a social science?
(A) Experimentation
(B) Generalization
(C) Prediction
(D) All of these

6. Positivism was first proposed by
(A) Augustus Comte
(B) Emily Durkheim
(C) Herbert Spencer
(D) None of these

7. Positivism is applying which method in social world?
(A) Natural method
(B) Non-scientific method
(C) Scientific method
(D) None of these

8. Who is credited as founder of sociology?
(A) Herbert Spencer
(B) Augustus Comte
(C) Max Weber
(D) None of these

9. The concept of Social Darwinism was coined by
(A) Herbert Spencer
(B) Augustus Comte
(C) Max Weber
(D) None of these

10. Karl Marx gave the sociological concept of
(A) Social Darwinism
(B) Positivism
(C) Class conflict
(D) None of these

ANSWERS: SOCIOLOGY MCQS
1. A
2. B
3. B
4. A
5. D
6. A
7. C
8. B
9. A
10. C Next: Sociology MCQs 11–20

QUIZ | SOCIOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (MCQS) PREPARATION MATERIAL FOR FPSC, NTS, PPSC, SPSC, KPPSC TEST