Biology MCQs | NTS, FPSC Test Questions Preparation

General Knowledge | Current AffairsScience | Education | Physics | Chemistry | Computer | NTS MCQs

ScienceMCQs → Biology MCQs

Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Page-1. Find answers to the questions at the bottom of the page.

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

1. Haemodialysis means cleaning of
(A) urine
(B) blood
(C) glomerular filterate
(D) coelomic fluid

2. Production of sweat and sebum is related with
(A) skin
(B) liver
(C) lungs
(D) GIT

3. The evaporative cooling in the respiratory tract of dogs is called
(A) vasodilation
(B) vasoconstriction
(C) panting
(D) all of these

4. Which of the following pathogen type cause disease that can be treated with antibiotics?
(A) bacteria
(B) fungi
(C) virus
(D) none of these

5. Most cell membranes are composed principally of
(A) DNA ad protein
(B) protein and lipids
(C) protein and chitin
(D) protein and RNA

6. Normally, in the process of osmosis, the net flow of water molecules into or out of the cell depends upon differences in the
(A) concentration of water molecules inside and outside the cell
(B) concentration of enzymes on either side of the cell membrane
(C) rate of molecular motion on either side of the cell membrane
(D) none of these

7. Sodium ions are “pumped” from a region of lower concentration to a region of higher concentration in the nerve cells of humans. This process is an example of
(A) diffusion
(B) passive transport
(C) osmosis
(D) active transport

8. Proteins are made from amino acids by the process of
(A) hydrolysis
(B) pinocytosis
(C) dehydration synthesis
(D) active transport

9. Which is an organic compound found in most cells?
(A) water
(B) glucose
(C) oxygen
(D) sodium chloride

10. Which are the four most abundant elements in living cells?
(A) carbon, oxygen, nitrogen, sulfur
(B) carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen
(C) carbon, oxygen, sulfur, phosphorus
(D) carbon, sulfur, hydrogen, magnesium

ANSWERS: BIOLOGY MCQS
1. B
2. A
3. C
4. A
5. B
6. A
7. D
8. C
9. B
10. B

You are viewing Biology MCQs for:

  • NTS Test
  • FPSC Test, and
  • Other commissions, admissions, scholarships and jobs tests